Dogodek za vključevanje skupnosti v Sloveniji

Multiplikacijski dogodek je izpostavil nedavni razvoj projekta, s poudarkom na evoluciji projektnih gradiv v preteklem letu. Dogodek se je začel s pregledom podrobnosti projekta: cilji, partnerji, ciljne skupine ter načrtovani in doseženi rezultati. Po uvodu je sledila analiza zaposlitvenih okolij in vključevanja na trg dela v partnerskih državah, s prepoznavanjem ključnih podobnosti in razlik za optimizacijo učinkovitih strategij in reševanje izzivov.

Pomen samostojnega življenja je bil poudarjen kot temelj vključujočega načrtovanja, svetovanja, karierne orientacije in podpornih storitev za posameznike z invalidnostjo. Ta koncept presega vključevanje na trg dela in oblikuje prihodnje izobraževalne in delovne politike, ki vključujejo različne javne in zasebne deležnike.

Predstavljeni so bili tudi dokumenti o politikah >> in rezultati fokusnih skupin, ki so osvetlili pridobljene vpoglede, kot so ravnovesje med razpršenostjo storitev in sodelovanjem, poklicno usposabljanje, samostojnost, individualizirano načrtovanje, orodja za ocenjevanje, interdisciplinarnost in povezljivost.

Predstavljena je bila študija primera iz Slovenije, ki je ponudila oprijemljiv scenarij za boljše razumevanje usmerjenosti na trg dela, svetovanja in usposabljanja v nacionalnih kontekstih.

Dogodek je dosegel vrhunec z razpravo o prvotnem orisu učnega načrta metode Include3, pri čemer so se povratne informacije udeležencev osredotočale na teme dostopa do zaposlitve in izboljšanja storitev rehabilitacije. Dialog je še posebej poudaril potrebo po okrepljenih mrežah v rehabilitacijskih storitvah za prilagoditev individualnim pristopom.

Povratne informacije so poudarile tudi sistemske spremembe, zlasti od leta 2018, ki so v skladu z Resolucijo Nacionalnega programa duševnega zdravja.

Zaposlovanje se je izkazalo kot ključni vidik samostojnega življenja, ki se zavzema za vključenost v procese odločanja v vseh storitvah.

Rehabilitacija je bila izpostavljena kot ključna pri povezovanju delodajalcev in potencialnih zaposlenih, kar zahteva prilagoditve delovnega mesta za zadovoljevanje različnih potreb.

Preostali izzivi se osredotočajo na prilagajanje delovnih struktur za vključevanje posameznikov z invalidnostjo, zlasti pri fleksibilnih oblikah zaposlitve. Zaposlitveni centri so bili omenjeni zaradi svoje prilagodljivosti pri prilagajanju delovnih postopkov individualnim sposobnostim, kar olajšuje zaposlovanje tistim, ki se soočajo z omejitvami.

Dogodek je skupaj združil 20 zunanjih udeležencev iz različnih javnih in zasebnih sektorjev ter omogočil celovito razpravo o napredku vključujočih politik in praks na trgu dela.