Dogodek vključevanja skupnosti na Cipru

Uvod

Dne 23. februarja 2024 je projektna skupina Include3 gostila pomemben dogodek v kavarni “The View Cafe”, ki je del fundacije Christou Steliou Ioannou. Namen srečanja, ki je potekalo med 10.30 in 12.15, je bil razpravljati o vključevanju posameznikov z intelektualnimi oviranostmi na trg dela in v širšo družbo. Dogodek je pritegnil različne udeležence, vključno s strokovnjaki za vključevanje, psihologi, delovnimi terapevti, svetovalci in strokovnjaki za poklicno orientacijo. Omeniti velja, da so se dogodka udeležili tudi predstavniki skupine za samozagovorništvo, ekipe oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki se zavzemajo zase v različnih kontekstih odločanja.

Potek dogodka

Dogodek se je začel s prihodom in registracijo udeležencev od 10.30 do 10.40, sledil pa je topel pozdrav Georgie Karaoli iz SYNTHESIS. Prva predstavitev, ki jo je izvedla skupina za samozagovorništvo, je orisala njihovo identiteto, cilje, dejavnosti in prihodnje korake. Ta predstavitev je bila ključnega pomena za oblikovanje tona dogodka, saj je poudarila pomen samoreprezentacije in avtonomije posameznikov z intelektualnimi oviranostmi.

Po tem je Georgia Karaoli ponovno stopila na oder, da bi predstavila projekt Include3. Podrobno je bil predstavljen projekt, katerega cilj je vključevanje posameznikov z intelektualnimi oviranostmi na trg dela in v širši družbeni kontekst. Predstavitev je zajemala pregled projekta in prihodnje usmeritve. Cilj projekta je ustvariti podporne materiale, kot so podcasti >>, videoposnetki >> in grafične predstavitve, ki bodo olajšali nemoteno vključevanje posameznikov z intelektualnimi oviranostmi na odprti trg dela.

Karaoli je podrobno predstavila tudi cilje, namenjene strokovnjakom in svetovalcem za vključevanje, ki vključujejo razvoj priročnika s teoretičnimi metodami, praktičnimi aplikacijami in primeri dobre prakse za podporo prehodu. V razvoju je tudi izobraževalni program, posebej zasnovan za poklicne svetovalce, katerega cilj je zagotoviti potrebna orodja in metodologije za učinkovito vključevanje.

 

Rezultati in prihodnje smeri

Projekt Include3 je prinesel več ključnih rezultatov, vključno z mednarodnim poročilom >> o dobrih praksah po Evropi in razvojem priročnika za svetovalce, ki še poteka. Naslednji koraki vključujejo oblikovanje programa usposabljanja za svetovalce in spletne platforme z odprtimi izobraževalnimi viri.

Na Cipru so razprave v fokusnih skupinah izpostavile trenutno stanje na trgu dela, ki je zaradi velikosti države precej omejen, kar ima za posledico nezadostne možnosti zaposlitve oseb s kognitivnimi težavami. Kot ključni del svetovalnega procesa je bilo poudarjeno ustvarjanje vključujoče kulture, ki zahteva izobraževanje tako rehabilitiranih odraslih kot njihovih bodočih sodelavcev.

Svetovalni proces bi moral biti usmerjen v odpravljanje stereotipov in učenje učinkovitih komunikacijskih strategij. Izpostavljena je bila tudi čustvena in psihološka odpornost rehabilitiranih posameznikov in kako jih podpreti pri razvoju ustreznih veščin in kompetenc.

 

Materiali in viri

Izobraževalni materiali bi morali biti po nasvetu strokovnjakov in svetovalcev za poklicno orientacijo posodobljeni, uporabniku prijazni in kontekstualno relevantni. Bistveni so odprti komunikacijski kanali med vsemi vpletenimi.

Odprti komunikacijski kanali med vsemi vpletenimi stranmi, vključno z rehabilitiranimi posamezniki, družinami, delodajalci, zaposlenimi, svetovalci in drugimi relevantnimi strokovnjaki, so bistveni.

 

Poklicno usposabljanje za pripravo na prehod

Strokovnjaki na področju vključevanja tesno sodelujejo z “Oddelkom za vključevanje” Združenja za poklicno svetovanje na Cipru. Osredotočajo se na iskanje načinov za podporo rehabilitiranih posameznikov na način, ki spodbuja njihovo željo in prizadevanje za večjo avtonomijo v njihovem poklicnem in gospodarskem življenju.

 

Mreženje

Izpostavljena je bila potreba po platformi, kjer lahko zainteresirani delodajalci in zaposleni ali strokovnjaki za vključevanje komunicirajo, da bi uskladili potrebe z razpoložljivim osebjem. Metodologija in kurikulum bi morala spodbujati mrežne spretnosti..

 

Zaključek

Dogodek Include3 v fundaciji Christou Steliou Ioannou je bil prelomni trenutek za vse udeležence, vključno z dinamično ekipo iz skupine za samozagovorništvo. Razprave in predstavitve niso le izpostavile trenutnih prizadevanj in dosežkov projekta Include3, temveč so tudi pripravile teren za prihodnje sodelovanje, zlasti s posebno šolo Christou Steliou Ioannou, ki je izrazila veliko zanimanje za prihodnje sodelovanje.

Dogodek se je zaključil s sproščenim druženjem, kjer so udeleženci lahko ob pijači in prigrizkih mrežili, izmenjali ideje in izkazali medsebojno spoštovanje. Ta družabni vidik dogodka je poudaril pomen skupnosti in sodelovanja na poti k vključujoči zaposlitvi in družbeni integraciji oseb z intelektualnimi oviranostmi.

Skratka, dogodek projekta Include3 je bil celovit in pronicljiv, ki ni le posredoval dragocene informacije o trenutnem stanju in prihodnjih smereh vključevanja, temveč je tudi spodbujal občutek skupnosti in skupnega namena med vsemi udeleženci.

.