Εκδήλωση Κοινοτικής Δέσμευσης στο Βέλγιο

Έμφαση στην συμπερίληψη: κοινοτική εκδήλωση στο Eupen

Στις 28 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Eupen μια εκδήλωση συμμετοχής της κοινότητας στο πλαίσιο του έργου Include3. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει σε επαφή διάφορους ενδιαφερόμενους από τον τομέα της συμπερίληψης και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ιδέες τους.

Εμπειρογνώμονες, εργοδότες και άτομα με αναπηρία σε διάλογο:
περίπου 13 συμμετέχοντες/ουσες, μεταξύ των οποίων εμπειρογνώμονες σε θέματα συμπερίληψης, εργοδότες από κοινωνικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι/ες από ειδικά σχολεία και ένα άτομο με αναπηρία, συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ένταξης στην πρωτογενή αγορά εργασίας.

 

Παρουσίαση του έργου Include3 και των κατευθυντήριων γραμμών

Στην αρχή της εκδήλωσης, η Liliane Mreyen από το VHS-Bildungsinstitut παρουσίασε το έργο Include3. Στόχος του έργου είναι η παροχή συμβουλευτικής και κατάρτισης για άτομα με γνωστικές διαταραχές και η προσφορά κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού για το σκοπό αυτό.
Η Ursula Meyer παρουσίασε τα αποτελέσματα των ομάδων ενδιαφέροντος που διεξήχθησαν με άτομα με αναπηρία και εμπειρογνώμονες. Τα σημαντικότερα κριτήρια για την ένταξη στην πρωτογενή αγορά εργασίας ήταν η μείωση του άγχους, η αποφυγή συγκρούσεων και οι ευκαιρίες ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων.

 

Ζωντανή συζήτηση και αίτημα για περισσότερες πληροφορίες

Η παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες προορίζονται να χρησιμεύσουν ως βοήθημα προσανατολισμού για τη διαδικασία ένταξης, συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον. Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε η κατάσταση στο Βέλγιο, όπου η συμβουλευτική και η κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία πραγματοποιούνται χωριστά.
Οι συμμετέχοντες/ουσες ζήτησαν περισσότερο εκπαιδευτικό έργο και καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ζητήθηκε επίσης η λήψη πολιτικών μέτρων, όπως κοινωνικές ρήτρες που θα υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να γίνουν συμπεριληπτικές.

 

Αποτελέσματα εργαστηρίου με δημιουργικές μεθόδους:

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες μοιράστηκαν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους σχετικά με την ένταξη στην DG το 2050, τους τρόπους βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και τις προκλήσεις της ένταξης. Τα σημαντικότερα σημεία που αναπτύχθηκαν στις διάφορες ομάδες ήταν τα εξής,

Ονειροπόλοι: Όραμα: Ενισχυμένη συντροφικότητα, αποδοχή των διαφορών, ανοικτή επικοινωνία, έργα κοινοτικής δημιουργίας, θετική ενέργεια, διαθεματικότητα.

Ρεαλιστές: Συγκεκριμένα μέτρα: Προώθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, αποστιγματισμός, επιχειρησιακή υποστήριξη, κοινωνικές ρήτρες, πληροφόρηση σε εύκολη γλώσσα, αποδοχή των αναγκών υποστήριξης, αλλαγή αξιών.

Επικριτές: Προκλήσεις: Έλλειψη αποδοχής, υπερβολικές απαιτήσεις, χρηματοδότηση, υψηλότερο κόστος στον ιδιωτικό τομέα.
Σύνοψη και προοπτικές

Η εκδήλωση συμμετοχής της κοινότητας στο Eupen στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η εκδήλωση προσέφερε στους/στις συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους/ες ενδιαφερόμενους/ες στον τομέα της ένταξης και να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα ενσωματωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του έργου Include3. Η ομάδα έργου θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της ένταξης των ατόμων με γνωστικές διαταραχές στην πρωτογενή αγορά εργασίας.